kondycja psa

Kondycja psa a długość jego życia

Ograniczenie ilości pokarmu i dobra kondycja psa mają istotny wpływ na długość i jakość jego życia.

Wiele osób zastanawia się, czy masa i kondycja psa może wpływać na długość jego życia. Często piszę, że lepiej aby pies był za chudy niż za gruby. Czasami ktoś skomentuje, że moje psy są chude, czy, że mało jedzą itp. Skłoniło mnie to do opisania i wytłumaczenia mojej tezy, uświadomienia i mam nadzieję, zmiany myślenia ludzi.

W artykule spróbuję odpowiedzieć na pytania – który pies jest zdrowszy? Co jest lepsze dla psa?  Bycie za chudym czy może lepiej tym grubszym? Które psy żyją dłużej? Wiele osób widząc jednocześnie psa chudego i grubego jedyne co dostrzega, to ‘zabiedzonego, wychudzonego pieska’. Jednocześnie zupełnie nie dostrzegając psa zbyt grubego. Chyba tak działa podświadomość. Mówi nam “chudy pies nie dostaje jeść, a gruby ma wszystkiego pod dostatkiem”. Czy to jest jednak zdrowe dla samego psa?

Kondycja psa. Bardzo istotne badanie na labradorach

Na szczęście nie muszę opierać się na swoich wyobrażeniach czy doświadczeniach. Jak zawsze oprę się o badania naukowe, które już ktoś wykonał. Badania te były bardzo rzetelnie przeprowadzone i można na ich podstawie dużo wywnioskować. Jak wyglądały badania? Jakie były ich podstawowe założenia?

  • badanie dotyczyło ściśle określonych psów, a dokładnie 48 labradorów z 7 miotów
  • psy podzielono na 24 pary po dwa psy (w każdym miocie tworzono pary rodzeństwa, gdy jeden dostawał karmy 100%, drugi dostawał 75%)
  • wszystkie psy dostawały tą samą karmę na tym samym etapie życia (karmy były dostosowywane do wieku psa – inna zawartość białka)
  • jednego psa z pary karmiono normalnie (oszacowano idealną ilość kalorii dla tej rasy), a drugiego obniżając ilość o 25%
  • psy były tak karmione od 8 tygodnia życia, aż do swojej śmierci
  • badano krew i oceniano punktowo stan zdrowia psów (1-wychudzony, 9- bardzo otyły)
  • określano % zawartość tkanki tłuszczowej psa, aż do 12 roku życia każdego z nich
  • określono wiek, kiedy występowały choroby przewlekłe
  • określono średnią długość życia dla obu grup, gdzie zmarłych było 50% psów, oraz maksymalną długość życia psów (gdzie 90% osobników było już martwych).

Jak obniżone karmienie wpłynęło na psy ?

W porównaniu do grupy psów karmionych normalnie (100%), psy w grupie, w której były karmione o 25% mniejszymi posiłkami:

  • ważyły mniej,
  • miały mniejszą zawartość tłuszczu w organizmie,
  • miały we krwi mniejszą zawartość trójglicerydów, trijodotyroniny, insuliny i glukozy,
  • MEDIANA DŁUGOŚCI ŻYCIA PSÓW BYŁA ZNACZNIE DŁUŻSZA U PSÓW, KTÓRE BYŁY KARMIONE POSIŁKIEM O 25% MNIEJSZYM
  • KLINICZNE OBJAWY CHORÓB PRZEWLEKŁYCH WYSTĘPOWAŁY PÓŹNIEJ NIŻ U PSÓW KARMIONYCH POSIŁKIEM NORMALNYM

Czyli psy, które dostają mniej jedzenia żyją dłużej?

Tak! Również ludzie i inne istoty żyją dłużej, jeśli ograniczają dietę. Choć badania to potwierdzające cały czas trwają (ze względu na długowieczność ludzi, badania muszą swoje potrwać) to są już pewne spostrzeżenia. Ponadto, takie same rezultaty osiągnięto w badaniach na gryzoniach. Okazuje się, że ograniczona dieta znacznie wydłużyła życie i ‘przesunęła’ w czasie wystąpienie poważnych chorób.

W badaniu tym stwierdzono, że grupa kontrolna dożywała średnio 11,2lat, a grupa ‘75%’ dożywała średnio wieku 13lat. Psy ‘75%’ były średnio o 26% chudsze od psów ‘100%’. Średnia punktowa ocena stanu zdrowia dla psów ‘75%’ to 4,6 (przypominam skala 1-9). Zaś psy ‘100%’ kierowały się już w stronę grubszych z notą 6,7. Porównując szczegółowe wykresy oceny stanu zdrowia psów można stwierdzić, że średnio parametry psów ‘100%’ w wieku 11lat są zbliżone do tych, które psy ‘75%’ osiągnęły dopiero w wieku 13lat (np. % zawartość tłuszczu w ciele).

Kolejne badanie, które trwało 10lat (z 2016r) na 39 labradorach stwierdza we wnioskach, wprost:

utrzymanie niższej masy ciała przez całe życie i osłabione gromadzenie się tkanki tłuszczowej były kluczowymi czynnikami umożliwiającymi wydłużenie życia psa.

Jakie jeszcze plusy da nam dobra kondycja psa?

Dotarłem również do badania, które przeprowadzono dużo wcześniej. Również badano labradory, również były grupy 100% i 75%.  Jednak w tym przypadku prześwietlano zwierzęta i określano wpływ ograniczonej diety na ich stawy.  Prześwietlenia wykonywano m.in. w wieku: 30, 42, 54, 78 i 104 tygodni życia. W badaniach stwierdzono, że psy które dostawały 75% karmy:

  • rzadziej miały objawy dysplazji widoczne na zdjęciach RTG
  •  psy dorosłe, które prześwietlono w wieku 2lat miały mniejszą dysplazję stawu biodrowego od grupy kontrolnej ‘100%’ oraz wykazywały mniej stanów zwyrodnieniowych
  • ogólnie stwierdzono dysplazję u 5 z 24 psów (z grupy 75%) oraz u 18 z 24 (w grupie 100%)

Jak więc widać, różnice są bardzo widoczne.

Szczupły pies, a wychudzony

Pamiętajmy jednak, że pies szczupły to nie to samo, co wychudzony. Jeśli “gołym okiem” jesteśmy w stanie dostrzec niektóre części budowy anatomicznej psa, ale widać także jego mięśnie – jest ok. Jeśli jednak nie widać mięśni, ale same kości, to z pewnością jest źle. Jako opiekunowie psów powinniśmy dbać o dobrą kondycję naszych pupili. Im więcej pies ma ruchu, tym więcej możemy pozwolić mu zjeść. Jeśli zaś nasz psiak większość czasu wypoczywa, warto ograniczyć porcje karmy, mając na uwadze zdrowie zwierzęcia. Jeśli jednak zaczynamy widzieć, że pies wygląda zbyt chudo, a przy tym ciężko zauważyć u niego zarys mięśni to pora, by zwiększyć porcje.

Zawsze powinniśmy mieć na uwadze dobrostan zwierzęcia. Aby właściwie o nie dbać, aby opóźnić problemy zdrowotne i przedłużyć ich życie.

 

Bibliografia:

  • Effects of diet restriction on life span and age-related changes in dogs  Richard D Kealy,  Dennis F Lawler, Joan Ballam, Sandra L Mantz; 2002r
  • Effects of limited food consumption on the incidence of hip dysplasia in growing dogs R D Kealy 1, S E Olsson, K L Monti, D F Lawler, D N Biery, R W Helms, G Lust, G K Smith 1992r
  • Five-year longitudinal study on limited food consumption and development of osteoarthritis in coxofemoral joints of dogs R D Kealy 1, D F Lawler, J M Ballam, G Lust, G K Smith, D N Biery, S E Olsson
  • https://www.purinainstitute.com/science-of-nutrition/extending-healthy-life/life-span-study-in-dogs [23.02.2021]
  • Exceptional longevity and potential determinants of successful ageing in a cohort of 39 Labrador retrievers: results of a prospective longitudinal study Vicki Jean Adams, Penny Watson, Stuart Carmichael, Stephen Gerry, Johanna Penell & David Mark Morgan 2016
Tagi: , , , , ,